Adventvent 24

Frå 8000 meters høgd….

Eit av mine sterkaste førjulsminne…tida i revers til Anno Domine 1964…  det vil alltid vere i mitt indre. Bardufoss flyplass… eg sat på juleflyet på veg heim etter eit halvt års virke som lærar i førsteklasse på Elvetun. Den Nord-Norske vinteren var mørk og vakker. Mange inntrykk frå skumringslys midt på dagen og så mørke natt heile resten av døgnet….for ein 19-årig søring var det overveldande…møtet med nordlendingan og andre naturfenomen….
Flymotorane rusar opp…min første flytur nokonsinne!….her er det berre å setje sin lit til piloten, han har vore ute ei mørk vinternatt før…. take-off går fint…. flyet vender nasen opp til værs…augene mine ser ut av vindauget…..der er lyset! Avglansen frå ei synkande sol langs heile firmamentet … synet er så overveldande, så utanom-ordleg vakkert. Eg må berre takke for å vere til! ….mørket tar igjen over… 8000 meter over havet: eg ser ned…. og tusen julelys er kveikt; langt der nede bur folk, klamrar se fast på den smale snødekte kyststripa…. og heile rommet utanom er ‘himlens djupblå grunn’…  flyet førte meg sørover og sørover …. i mitt indre ser eg flyturen som ein film….

No 49 år seinare forstår eg det; dette er det som vekte trongen til å uttrykkje meg i bilder….det indigoblå havet med dei mange funklande lys frå hus med folk i …. på smale kyststripe, snødekt og lys…. og så det veldige havet og himlen….

Stillhet
fløyel
snø
lysskin over fjell
glans over fjorden
nordlys over vinterhvelven
stjerner over mørke jord

stillhet
som gir tanker rom